Home
Meer info
Mogelijkheden
Kosten
Vliegtuigen
Doopceel
Weblog
Contact
 
Meer info
FAQ
Referenties
 
 

* Waar kan het?
Over het algemeen doe ik het vanaf vliegveld Lelystad

* Wanneer kan het?
Over het algemeen kan het alleen in het weekend, omdat ik doordeweeks werk.

* Hoeveel mensen kunnen er mee?

In een twee-zitter kan een persoon mee. In een vier-zitter kunnen drie personen mee. In een zes-zitter kunnen vijf personen mee.

* Waarom doe je dit niet commercieel. Geld is toch niet vies?
Op deze manier maak ik voor mensen met een kleine beurs toch mogelijk eens te vliegen. Ik promoot de luchtvaart graag. Ik doe  ook mezelf een plezier.

* Waarom doe je het dan niet gewoon zwart?
Daarvoor zijn twee redenen. De eerste is dat - als ik gepakt word - ik een boete kan verwachten, die begint met drie nullen voor de komma. De tweede is dat - als er iets gebeurt - de verzekering niet geldig is.

* Ik ben bang dat ik het eng ga vinden. Als dat gebeurt, wat moet ik dan?
Ik heb heel veel mensen gezien, die dachten dat ze het eng vonden. Daarvan vindt slechts een enkeling het echt eng. Als dat gebeurt, dan gaan we direct terug. Je betaalt ten alle tijde de werkelijk gevlogen tijd. In zo'n geval zal dat neerkomen op vijf minuten vliegen.

* Ik ben bang dat ik misselijk word. Als dat gebeurt, wat moet ik dan?
De mensen, die van tevoren aangeven hiervoor te vrezen, worden zelden ziek. Het zijn meestal de stoere jongens, die uiteindelijk het onderspit delven. En dan meestal alleen bij aerobatics. Zolang je naar buiten kijkt en ge-orienteerd blijft gaat het meestal goed, net als bij boten. Zolang je aan dek bent is er geen vuiltje aan de lucht. Ga je benedendeks, dan komt alles eruit.

* Hoe zit dat met luchtzakken enzo?
De lucht is continue in beweging. De zon schijnt op het zwarte asfalt en het wordt warm. De zon schijnt op het water en het blijft koud. Het verschil in temperatuur resulteert in stijgende, warme lucht. Als jouw vliegtuig vanuit dalende lucht in stijgende lucht vliegt, voel je een opwaartse zet. Het omgekeerde is ook waar. Soms komt de opstijgende lucht onder een vleugel, terwijl de andere vleugel in dalende lucht blijft vliegen. Dan ervaar je niet alleen een verticale zet, maar ook een rol beweging.

Het is - kortom - hetzelfde gevoel als een bootje over de golven. Alsof je door de over kokende melk vliegt. En net als bij boten voel je in een snel vliegtuig met "flinke golfslag" echt "klappen", terwijl je met een langzaam vliegtuig meer de "golf beklimt".

Het hoort er - hoe dan ook - gewoon bij en het is niet alarmerend.

* Zelf vliegen, dat kan ik nooit ....
Wel hoor, vliegen blijkt een natuurlijker actie te zijn dan bijvoorbeeld autorijden. Bij autorijden hang je in de bocht ongelukkig in je stoel. Bij vliegen blijf je gewoon recht in je stoel zitten. Net als op de fiets eigenlijk.

Verder is vliegen een nogal intuitieve activiteit, waarbij de meeste mensen goed aanvoelen wat er moet gebeuren om iets te bereiken. Taxiën blijkt voor de meeste mensen het lastigste. Een vliegtuig is natuurlijk ook niet bedoeld om te rijden.

Het is ook veel overzichtelijker dan autorijden. Het volgende obstakel zie je al een kilometer verderop en je kan er op je gemak over nadenken, hoe je dit probleem zult tackelen. Een plotselinge noodstop is niet aan de orde, evenmin al overstekende kinderen, verdekt opgestelde politieagenten en ga zo maar door.

Het vliegtuig is ook stabiel van zichzelf. Net zoals een auto gaat ie gewoon rechtdoor. Je kan hem dus rustig los laten om eens op je gemak op de kaart te kijken ofzoiets.

* Aerobatics, dat vind ik echt veel te eng hoor ...
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor misselijkheid : het blijkt voor de meeste mensen heel erg mee te vallen. Dat komt omdat het rustige, vloeiende bewegingen zijn, waarbij het navolgbaar is wat er gebeurt en waarbij de krachten op een natuurlijke manier op het lichaam inwerken.

In vergelijking hiermee wordt je bijvoorbeeld in een achtbaan ruw rondgeslingerd, waarbij de baan van het karretje afhangt van de baan van de rails. En dat is misschien bij benadering, maar lang niet voor honderd procent de baan die een vliegtuig in dezelfde situatie zou volgen. Je bent in een achtbaan dus onderhevig aan onnatuurlijke krachten, die het misschien wel meer sensationeel maken, maar die ook verwarring scheppen. In een vliegtuig dus niets van dat al. Daarnaast is het zo, dat ik regelmatig opzij kijk om te zien hoe leuk je het vindt. Als je het niet meer leuk vindt, of als ik de indruk krijg dat je het niet meer leuk vindt, dan gaan we terug.

Opnieuw betaal je dan alleen de vervlogen tijd.

* hoe zit dat met "niet commercieel" en "kosten"? Is de boel goed verzekerd?
In principe huurt u het vliegtuig bij een commerciële onderneming, die voor alle vluchten officiële toestemming heeft en die al zijn toestellen goed verzekerd heeft, vergelijkbaar met all-risk met inzittenden verzekering bij een auto. Ik zoek voor u de goedkoopste huur en het betreffende bedrijf huurt mij vervolgens - om niet - in om met u te vliegen. Zo vlieg ik onder de juridische paraplu van dat bedrijf.
In principe betaalt u dus slechts de huur van het toestel en het landingsgeld.
De huur van het toestel is afhankelijk van:
  • de vliegduur (het aantal motor uren, dus zodra de motor draait loopt de meter)
  • de grootte (de huur is inclusief brandstof) en
  • de eigenaar (de een vraagt meer dan de ander voor hetzelfde toestel).
Het landingsgeld is afhankelijk van:
  • het toestel (gewicht en lawaai),
  • het vliegveld (Schiphol is peperduur, in Frankrijk kost het vaak niks),
  • het type landing (lokale vlucht of een vlucht vanaf een ander veld) en
  • het tijdstip (weekend of doordeweeks, zondag of zaterdag, 's morgens of 's avonds).
Alle prijzen zijn aan verandering onderhevig en zijn dus niet meer dan richtprijzen.

 
 
 
 Hans Swellengrebel, vliegen@swellengrebel.info

Ontwerp door Elise van Krevelen, 2005